Bijeli dim Konklave 26. listopada 1958. godine

Shvaćamo da smo ovo već nekoliko puta iznijeli i ne želimo tu temu nasmrt pretući, ali vjerojatno je vani puno novih čitatelja naše stranice koji možda danas nisu svjesni što se dogodilo 1958. godine na konklavi koja se održavala u Rimu za izbor nasljednika pape Pija XII.

Kao što se događa nakon smrti svakog Pape, tako su se i 1958. kardinali okupili u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu kako bi odredili tko će naslijediti pokojnog Pija XII., koji je umro 9. listopada. Konklava je otvorena u subotu, 25. listopada. Službeno, završila je u utorak, 28. listopada izborom kardinala Angela Roncallija koji je uzeo ime “Ivan XXIII”.

Službeno!

Svatko tko ode u knjižnicu kako bi istraživao konklavu – ili čak pretraživao neke novine, kao što se to danas lako može učiniti – otkrit će da se u nedjelju, 26. listopada, drugog dana konklave, dogodilo nešto intrigantno: bijeli dim, signali uspješanog izbora Pape, prokuljao iz dimnjaka Sikstinske kapele tog dana oko 18 sati. Ne samo nekoliko ispuhavanja dima, što se lako može dogoditi u bilo kojem trenutku dok se slama bori da se zapali, već velika količina jasno bijelog dima, koji traje čitavih pet minuta. (Ako ne smatrate da je pet minuta dugo, izbrojte do 60 pet puta zaredom i pogledajte koliko je dugo.).

Osim bijelog dima, zvona Bazilike svetog Petra počela su zvoniti da potvrde uspješan papinski izbor, a švicarska garda požurila je na dodijeljena mjesta kako bi pripremila doček novog Pape. Mnoštvo okupljeno na Trgu svetog Petra razveselilo se. Vatikanski radio samouvjereno je objavio: „Ne može biti apsolutno nikakve sumnje. Papa je izabran.”

Nevolja je bila samo u tome što se nijedan Papa nikada nije pojavio. Nakon pet minuta dim je počeo postajati siv i nastala je zbrka. Nakon otprilike pola sata mnoštvo se razišlo, a Vatikanski radio morao je objaviti da je očito došlo do pogreške.

O svemu je izvijestio Associated Press i u raznim novinama širom svijeta sljedećeg dana, 27. listopada, a zatim, 28. listopada, konklava je ponovno pustila bijeli dim, a ovaj se put kardinal Roncalli pojavio kao „Papa Ivan XXIII“. Video Roncallijevog pojavljivanja možete pogledati ovdje.  Više snimki konklave dostupno je ovdje .

Normalno, problemi s dimom i slično u konklavi ne bi nas puno zbunili – to se, na kraju krajeva, dogodilo i ranije, i samo po sebi ne mora ništa značiti. Međutim, imajte na umu da je ova konklava – ona iz 1958. – upravo ona koji je sve promijenila za katolike. Bio je to, da tako kažem, službeni početak Novus Ordo Crkve, jer je Ivan XXIII. počeo stvari preokretati i sazvao je Drugi vatikanski sabor nenadano, zahtijevajući da započne čak i bez dovoljne pripreme. Ivan XXIII. bio je taj koji je postavio temelje za Novus Ordo religiju: ustanovio je „Tajništvo za promicanje kršćanskog jedinstva“ , otvorivši tako vrata novog ekumenizma; pozvao je na univerzalnu vladavinu ujedinjenog svijeta i na vjersku slobodu u svojoj u biti masonskoj “enciklici”  Pacem in Terris  (vidi br. 136-138; br. 14); rehabilitirao je zlokobne teološke likove osumnjičene za herezu i/ili ušutkane kod Pija XII. i Pija XI., imenovanjem za teološke savjetnike (perituse) sabora, poput Josepha Ratzingera , Yvesa Congara , Jeana Danieloua, Karla Rahnera i Henrija de Lubaca; dopustio je izbacivanje i zamjenu cjelokupnog pravovjernog pripremnog teološkog rada za II. Vatikanski sabor modernističkom pseudo-teologijom; on je napravio dogovor sa Rusima koji jamči kako sabor neće osuditi komunizam; i otvorio je put nadbiskupu Giovanniju Battisti Montiniju da postane “papa” ne gubeći vrijeme da ga imenuje “kardinalom” . Bilo bi glupo zanemariti objektivno provjerljive neobičnosti i kontroverze oko ove konklave. Bio je to ključni trenutak s kojim je započelo sve ono što smo od tada upoznali kao neobičnu novu religiju Novus Ordo.

Što se dogodilo unutar konklave? Zašto je bilo bijelog dima dva dana prije službenog završetka konklave? Je li netko drugi bio izabran za Papu prije Roncallija? Dim nastaje izgaranjem glasačkih listića zajedno s mokrom ili suhom slamom. Mokra slama stvara crni dim; suha slama daje bijeli. Bijeli dim se nikada ne bi puštao ako izabrani kardinal također ne prihvati izbor, jer tek tada zapravo postaje Papa.

Pa, je li taj dan netko izabran za Papu, i ako da, tko? Iskreno, ne znamo sa sigurnošću. Ovdje se najčešće spominje ime genovskog nadbiskupa, kardinala Giuseppea Sirija, navodno čovjeka kojeg je sam papa Pio XII. želio imati za svog nasljednika i, u svakom slučaju, vrlo favoriziran kao sljedeći papa nakon Pija . Od sredine 1950-ih nadalje, Giuseppea Sirija se potenciralo kako se već pripremao za mogući pontifikat:

2004. godine visoko cijenjeni časopis Inside Vatican na svojim je stranicama objavio sljedeće:

Bilo je određenih nepravilnosti oko izbora tijekom te konklave 1958. godine, kao što je i sam kardinal Tisserant priznao. Neki kažu da je izabran Agagianian, drugi Siri, treći neki drugi kardinal i da je komornik [= kardinal komornik] tada poništio izbore. U svakom slučaju, posve sam siguran da je Ivan XXIII. odabrao svoje ime, ime antipape [iz 15. stoljeća; vidi ovdje ], posve svjesno, kako bi pokazao da je neregularno izabran.

(Fra Charles-Roux,  Unutar Vatikana , rujan 2004., str. 41.)

Te bi “nepravilnosti” zasigurno objasnile zašto je kardinal Francis Spellman iz New Yorka viđen “kako izlazi iz konklave izgledajući blijedo i potreseno”, kako je govorio mons. Joseph C. Fenton, te pak izvijestio je u jednom od svojih osobnih dnevnika (vidi zapis od 2. studenoga 1960.).

Još jedna neobičnost koja se odnosila na ovu konklavu bila je činjenica da je nakon svog poznatog pojavljivanja na balkonu, Ivan XXIII. naredio svim kardinalima da ostanu u konklavi još 24 sata – na veliko nezadovoljstvo starijih i bolesnih eminencija:

[Ivan XXIII] zapovjedio je kardinalima da ostanu u konklavi s njim još dvadeset i četiri sata, kako bi se imao priliku savjetovati s njima. Kardinali su, nesumnjivo, jedva čekali izaći iz svojih zatvorenih prostorija (mnogi od njih bili su zaista vrlo stari – jedan je imao devedeset i šest – a nekoliko je bilo bolesno). Ali oni su prihvatili zapovijed u duhu u kojem je dana: Ivanova gorljiva želja da ih sve uvuče u vladu Crkve, u zapanjujućoj je suprotnosti s njegovim prethodnikom. Bila je to predodžba stvari. Ali zapovijed, naravno, nije odmah prenijeta vanjskom svijetu. Najava novog pontifikata objavljena je u četiri i četrdeset i pet, s balkona Svetog Petra. [Mgr. Domenico] Tardini, vršitelj dužnosti državnog tajnika, pretpostavio je da je konklava sada gotova i, zajedno sa skupinom visokih dužnosnika, upao u zapečaćeno područje kako bi ostavio trag kod svog novog gospodara. To je pobudilo pravednu ljutnju [kardinala Eugena] Tisseranta, koji je na licu mjesta izopćio Tardinija – kanonska kazna za prekid rada konklave. Bila je to bizarna epizoda, napola komična, napola ozbiljna. Nitko se nije mogao sjetiti posljednje prilike kad je državni tajnik, čak i vršitelj dužnosti, bio odsječen od Crkve. Papa Ivan, u izvrsnom raspoloženju, ukinuo je kaznu sljedeći dan. Ali to je, svejedno, bio prvi i uznemirujući znak monsignorima Kurije da je Crkva ušla u novo doba.

(Paul Johnson, papa Ivan XXIII [Boston, MA: Little, Brown and Company, 1974], str. 114-115)

Tko zna je li Roncalli doista htio samo “posavjetovati se” sa svojim kardinalima ili im je možda jasno stavljao do znanja kakve bi posljedice mogle biti u slučaju da se itko od njih ikad prepusti činjenici da je on uzurpirao papinsku stolicu.

Godine 2003. bivši savjetnik FBI-a Paul L. Williams – koji nije bio naklonjen sedevakanizmu – objavio je knjigu u kojoj je opširno napisao o konklavi iz 1958. godine i citirao iz navodno deklasificiranih američkih obavještajnih dokumenata da je bijeli dim doista bio uzrokovan izborom kardinala Sirija za papu Grgura XVII:

1954. grof Della Torre, urednik vatikanskih novina L’Osservatore Romano, upozorio je [papu] Pija XII. na komunističke simpatije [kardinala Angela] Roncallija. Ostali članovi “Crnog plemstva” izrazili su sličnu zabrinutost. [5]

Ni Roncalli [kasnije poznat kao „Papa Ivan XXIII“] nije izbjegao pozornost FBI-a i CIA-e. Agencije su počele gomilati opširne dosjee o njemu i sumnjivim aktivnostima drugih „naprednjaka“ unutar Vatikana, uključujući monsinjora Giovannija Battistu Montinija (budućeg Pavla VI).

Pio XII. imenovao je kardinala Giuseppea Sirija svojim željenim nasljednikom. [7] Siri je bio bijesno antikomunist, nepopustljivi tradicionalist u pitanjima crkvene doktrine i vješt birokrat …

1958. godine [26. listopada], kada su kardinali bili zaključani u Sikstinskoj kapeli radi izbora novog pape, počeli su se odvijati tajanstveni događaji. Na trećem glasovanju, Siri je, prema izvorima iz FBI-a, dobio potrebne glasove i izabran je za papu Grgura XVII. [8] Iz dimnjaka kapele vinuo se bijeli dim koji je vjernike obavijestio da je izabran novi papa. Vijest je s radošću objavljena u 18 sati na vatikanskom radiju. Spiker je rekao: „Dim je bijel. . . . Nema apsolutno nikakve sumnje. Izabran je papa. ”[9]…

Ali novi se papa nije uspio pojaviti. Počela su se postavljati pitanja je li dim bijeli ili sivi. Da bi ugušio takve sumnje, monsinjor Santaro, tajnik Konklave kardinala, izvijestio je novinare da je dim zaista bio bijel i da je izabran novi papa. Čekanje se nastavilo. Do večeri je vatikanski radio objavio da su rezultati i dalje neizvjesni. Dana 27. listopada 1958. godine, Houston Post je naslovio: “Kardinali nisu uspjeli izabrati papu u 4 glasanja: miješanje dimnih signala uzrokuje lažna izvješća.” [10]

Ali izvješća su bila valjana. Na četvrtom glasovanju, prema izvorima iz FBI-a, Siri je ponovno dobio potrebne glasove i izabran je za vrhovnog Pontifa. No, francuski su kardinali poništili rezultate, tvrdeći da će izbori izazvati raširene nerede i atentat na nekoliko istaknutih biskupa iza željezne zavjese. [11]

Kardinali su izabrali kardinala Frederica Tedischinija za “prijelaznog papu”, ali Tedischini je bio previše bolestan da bi prihvatio tu poziciju.

Konačno, trećeg dana glasovanja, Roncalli je dobio potrebnu podršku da postane papa Ivan XXIII …

(Paul L. Williams,  Izloženi Vatikan  [Amherst, NY: Prometheus Books, 2003], str. 90-92)

Za više informacija o ovoj knjizi, kao i fusnotu dokumentacije koju autor ovdje citira, pogledajte sljedeću poveznicu:

Intrigantan video isječak o bijelom dimu i cijela stvar u vezi s navodnim izborom kardinala Sirija za Papu može se pronaći na YouTube-u. Dio je dokumentarnog filma Papinski varalice, kojeg smo povezali u nastavku. Ako ništa, zasigurno potiče na razmišljanje:

Da se razumijemo: Ne pokušavamo progurati tezu o “papi Siriju” koja ima vrlo ozbiljne probleme. Niti pokušavamo sugerirati da je znanje što se dogodilo unutar te konklave neophodno kako bi Sedevakantizam bio siguran. Definitivno nije potrebno, jer iako možda ne znamo točan uzrok onoga što se dogodilo, zasigurno znamo kakav je učinak i koji nam govori da je Crkva II. Vatikanskog sabora jedna velika prijevara. (Za detalje o učinku pogledajte “Silogizam sedevakanizma” ).

Što onda pokušavamo učiniti? Koji je smisao ovoga članka? Jednostavno, usmjeravamo pozornost na ovaj bizarni događaj u povijesti Crkve jer je to korijen, početak, nulti sat religije Vatikana II. Do tog vremena svijet još nije vidio bilo što od Novus Ordo religije. Ukratko, religija koju svijet danas (lažno) poznaje kao „rimokatolicizam“ nije postojala do tog vremena. Sve je to započelo izborom Ivana XXIII. Dakle, ako postoji jedan ključni presudni događaj koji je obilježio prijelaz iz Katoličke crkve u Novus Ordo religiju, upravo je ova konklava iznjedrila lažnog papu, i zasigurno je legitimno raspitati se koji bi razlog/uzrok mogao biti divovskom kaosu koji nas je snašao od tada. Pravi Papa koji je izabran prije Ivana XXIII. zasigurno bi puno toga objasnio, bez obzira na to tko je zapravo bio taj pravi Papa.

Dakle, ako je još jedan kardinal izabran za Papu 26. listopada, to jest, netom prije Roncallija, a ovaj drugi kardinal bio prisiljen pod prijetnjama šutjeti i prihvatiti njegov izbor, to bi objasnilo zašto Roncalli nije valjano primio Pontifikat – jer je već vladao drugi Papa. Iako bi pokrenuo brojna druga pitanja i probleme, ipak bi pružio ključ za razumijevanje zašto bi konklava odjednom mogla stvoriti antipapu, čak iako je gotovo cijeli svijet prihvatio antipapu kao valjanog (usp. Kardinal Billot o univerzalnom mirnom prihvaćanju ). Napokon, stvar je božanskog zakona da nitko ne može biti valjano izabran za Papu dok drugi valjani Papa već vlada.

Upoznavanje i razumijevanje činjenica oko konklave iz 1958. pomaže ljudima kako bi im dalo nadu, jer pruža objašnjenje kako je Katoličku Crkvu u pomrčinu gurnula Novus Ordo religija: lažna Crkva. Zbog toga neprestano ponavljamo da je jedini način na koji možemo vjerodostojno tvrditi da vrata pakla nisu svladala Katoličku Crkvu – što je nepogrešiva ​​dogma i jamac je sam Krist – reći da Franjo nije valjani Papa i institucija u Rimu više nije Katolička Crkva:

Dakle, cijela tema nije nimalo neozbiljna, blesava ili nedostojna daljnjeg istraživanja. Imajte na umu da su nas istinski Pape upozoravali na masonsku infiltraciju u Crkvu , pape Pio IX. i Lav XIII. naredili su objavljivanje procurjelih planova lože Alta Vendita u kojima se detaljno navodi kako će se infiltracija postići, te Apokalipsa u samom Svetom pismu proriče ometani papinski izbor . Nadalje, bivši vatikanski plemićki gard Franco Bellegrandi otkrio je u eksplozivnoj knjizi 1994. godine (dostupno u PDF-u ovdje) da je Roncallijev izbor bio unaprijed određen i planiran – Roncalli je trebao biti izbor masona da “posvete ekumenizam”, Montinija postavi “kardinalom” i pokrene teološku revoluciju viđenu na zlokobnom II. Vatikanskom saboru. Misija izvršena.

O ovoj se temi ima toliko toga za reći i nagađati, a mnogo je neriješenih pitanja. Nećemo sada pokušati iznijeti sve činjenice, niti ćemo procijeniti sve glasine oko ove konklave. Jednostavno ćemo se zadovoljiti pružanjem sljedećih dodatnih poveznica kao daljnjih poticaja onima koji su zainteresirani za dublje istraživanje:

Ako za to imate mogućnosti, molimo vas da posjetite knjižnice i pokušate prikupiti što više podataka o konklavi iz 1958. godine. Tko zna, možda će nam mali informativni detalj skriven negdje pružiti ključ da napokon shvatimo kako je izvršena uzurpacija Papinske Stolice i što se još dogodilo tijekom tog kobnog tjedna u Rimu.

About John Defensor

Na tapetu su teme koje govore o povrataku pravovjerja i normalanom razvoju crkvene hijerarhije i katoličkog laikata. Posebna pozornost posvećena je najvećoj pošasti: novoj krivovjernoj religiji koja se formirala II. vatikanskim saborom: Novus Ordo Crkva. Katolicizam bez kompromisa nastao je iz pravovjerja Tradicije Duha Božjega u Jednoj, Svetoj, Katoličkoj i Apostolskoj Crkvi. Prazna Sveta Stolica u Vatikanu od preminuća Pape Pija XII.,1958.

Posted on 01/01/2021, in Novus Ordo religija, Sedevakantizam and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Komentiraj.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

¿Quis ut Deus? Veritas Vincit

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

¿Quis ut Deus? Stat Veritas

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Traditional Catholic Education

A Traditional Catholic(Sedevacantist) Site.

Call Me Jorge...

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

AMOR DE LA VERDAD

IGLESIA CATÓLICA igual en 2000 años hasta la muerte de Pío XII

Ecclesia Militans

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

St. Gertrude the Great

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Speray's Catholicism in a Nutshell

Apologia for Sedevacantism and Catholic Doctrine - from Kentucky Graze on Truth from the Catholic Church

SCATURREX

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

St. Anthony of Padua - Hammer of Heretics

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Introibo Ad Altare Dei

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

: Quidlibet :

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

TraditionalMass.org Articles

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

TRADITIO.COM: The Traditional Roman Catholic Network

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

True Restoration

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Homunizam

totalitarizam - politička korektnost - homoseksualizacija društva u cilju depopulacije - za roditelje: prevencija homoseksualnosti - svjedočanstva izlaska iz homoseksualnosti

¿Quis ut Deus? Veritas Vincit

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

¿Quis ut Deus? Stat Veritas

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Traditional Catholic Education

A Traditional Catholic(Sedevacantist) Site.

Call Me Jorge...

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

AMOR DE LA VERDAD

IGLESIA CATÓLICA igual en 2000 años hasta la muerte de Pío XII

Ecclesia Militans

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

St. Gertrude the Great

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Speray's Catholicism in a Nutshell

Apologia for Sedevacantism and Catholic Doctrine - from Kentucky Graze on Truth from the Catholic Church

SCATURREX

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

St. Anthony of Padua - Hammer of Heretics

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Introibo Ad Altare Dei

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

: Quidlibet :

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

TraditionalMass.org Articles

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

TRADITIO.COM: The Traditional Roman Catholic Network

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

True Restoration

Defensor Blog ⚜️ Traditional Catholicism ⚜️ Apostolica Sedes Vacans

Homunizam

totalitarizam - politička korektnost - homoseksualizacija društva u cilju depopulacije - za roditelje: prevencija homoseksualnosti - svjedočanstva izlaska iz homoseksualnosti

%d blogeri kao ovaj: