Upozorili smo:

Otac E. Sylvester Berry o progonu Crkve u posljednjim danima (2. dio)

Lažna crkva koja oponaša pravu Crkvu

Strašne su nevolje koje je trebala izdržati Sveta Majka Crkva od smrti pape Pija XII.  Predviđene su i prorokovane u katoličkoj tradiciji, na ovaj ili onaj način. U prvom dijelu ove serije postova, pogledali smo objašnjenje 12. poglavlja Apokalipse E. Sylvestera Berryja i kako je to proročanstvo o sotoninom progonu papinstva. U ovom trenutnom postu pogledat ćemo što je isti Fr. Berry rekao u vezi s đavlovim pokušajem da obmani izabrane s pomoću lažne crkve.

Profesor apologetike na bogosloviji Svete Marije u Marylandu, fr. Berry je napisao apologetsku i dogmatsku raspravu o katoličkoj ekleziologiji, grani teologije koja se bavi Crkvom. Knjiga nosi naslov Kristova crkva i prvi put je objavljena 1927. godine.

Obraćajući se na temu lažnih čuda za koje je naš blaženi Gospodin upozorio da će Sotona činiti (vidi Mt 24,24), fr. Berry je istaknuo da će ti lažni znakovi i lažna čuda potjecati od đavla koji će stvoriti lažnu crkvu koja će se prerušavati u Katoličku Crkvu i oponašati je, ali zapravo je ona djelo zloga.

Proročanstva Apokalipse [knjiga Otkrivenja] pokazuju da će Sotona oponašati Kristovu Crkvu kako bi prevario čovječanstvo; on će postaviti crkvu Sotone u suprotnosti s Kristovom Crkvom. Antikrist će preuzeti ulogu Mesije; njegov će prorok djelovati kao papa; i zavladat će imitacija sakramenata Crkve.

(Rev. E. Sylvester Berry,  Crkva Kristova: Apologetska i dogmatska rasprava  [St. Louis, MO: B. Herder Book Co., 1927], str. 119;

Da bismo dokazali da je ovaj citat autentičan, pružamo skeniranje stvarne stranice:

Godine 1955. Berryjeva je knjiga ponovno objavljena, ali koristeći drugačiji slog, što je rezultiralo značajnom promjenom u numeriranju stranica. Izdanje iz 1955. jedino je u tisku i može se naručiti ovdje:

Budući da je tekst ponovno sastavljen za novo izdanje, gornji citat nije pronađen na istoj stranici: citat pronađen na str. 119 od izdanja iz 1927. nalazi se na str. 65-66 u izdanju iz 1955. godine.

U svjetlu onoga što se dogodilo Katoličkoj Crkvi od smrti pape Pija XII., ovo proročanstvo lažne crkve, lažnog pape i lažnih sakramenta poprima sve veći značaj. Nema sumnje u to: svjedočimo ispunjenju proročanstva.

To bi nas sve trebalo ispuniti nadom i utjehom, podsjećajući da je sve što je Majka Crkva pretrpjela u ovoj svojoj najvećoj kušnji, u potpunosti unutar Božanskog Plana i na kraju značilo da nam pomogne u našem posvećenju.

“Kazao sam vam to sada, prije nego li se dogodi, da vjerujete kad se dogodi.” (Iv 14,29).

Vidi također: